Metsän taika – luomuhoitoa stressiin

Tämä kesäloma vei minut luontoon monella tapaa. Metsissä vaeltelu ja luonnon voimien ihmettely herättivät. Metsien polut olivat täydellistä vaihtelua toimiston käytäville.

Alkukantaiset aistini heräsivät, kun rämmin metsässä peläten käärmeitä, hirviä, karhuja ja muita satuhahmoja. Kumisaappaat upposivat sammaleen ja juuttuivat kivien välisiin onkaloihin, kun etsimme hilloja. Onkalot ovat kuulemma täydellisiä käärmeiden asutuspaikkoja, joten hypin niiden yli niin kiireesti, että sydän pomppaili lujemmin kuin kuntosalilla ikinä.

Mukavaa ja rentouttavaa se kuitenkin oli omalla tavallaan. Tajusin, kuinka kauas olen luonnosta arjessani päätynyt. Asun kerrostalossa, työskentelen sisätiloissa, ostan ruoan kaupasta ja kokkailen sitä sähköliedellä. Kehä III:n ulkopuolisissa metsissä samoilu, nuotio ja järvessä uiminen ovat suhteellisen harvinaisia herkkuja. Eläimiäkään ei niin paljon kaupungissa näy. Lokit ja hanhet ovat lähinnä laskeneet mielenkiintoani tavata muita luonnon eläimiä. Metsässä rämpiessäni havahduin siihen tosiasiaan, että sieltä voi kerätä monenlaisia asioita. Niitä voi syödä ilman puhdistusta, prosessointia, pakkausta, kylmäketjua ja kuumennusta. Itsestään selvää voisi joku todeta, mutta yllättävän helposti se pääsee unohtumaan. Kesällä tuli todettua, miten paljon rauhallisempi ja terveempi olo on, kun hengittää raikasta ilmaa, nauttii metsän väriloistosta ja rentoutuu sen hiljaisuudessa säännöllisesti.

Tutkimuksetkin ovat todenneet, kuinka nykyiset suorakulmaiset, valkoiset ja steriilit asuintilat, jotka eivät ole ihmisille luonnollisia ympäristöjä, aiheuttavat meille stressiä. Tutkitusti mielemme rentoutuu ja virkistyy, kun pääsemme kävelemään metsään edes joksikin aikaa. Moni meistä on varmasti sen itsekin todennut. Rakennettu ympäristö taas toimii päinvastoin. Se lisää negatiivista stressiä. Kehomme ja mielemme alkavat palautua, kun pääsemme luonnolliseen ympäristöön. Vihreät ympäristöt, eli metsät ja puistot, ovat tehokkaimpia stressinpoistoympäristöjä. Verenpaine laskee, stressihormoni kortisolin määrä vähenee ja immuunijärjestelmä vahvistuu luonnossa liikuskeltaessa.

Suurimman osan ajasta monet meistä istumme kuitenkin sisällä, ilmastoinnin kuivattamassa ilmassa, kuunnellen tietokoneen hyrinää. Olemmeko niin tottuneita siihen, että emme edes huomaa sen aiheuttamaa stressiä kehoissamme? Auttaisiko kaunis huonekasvi siellä ja pieni metsäkävely täällä meitä rentoutumaan työn lomassa ja jaksamaan paremmin? Monet yritykset ovatkin jo panostaneet huomattavasti toimistojen viihtyvyyteen ja työergonomian parantamiseen. Kasviseinät ja viljelylaatikot valtaavat yhä useampia toimistoja ja niiden pihoja. Paljon on silti vielä harmaita koppeja ja liian korkeita melutasoja.

Tekisikö luonnollisempi ympäristö meistä onnellisempia, terveempiä ja töissämme luovempia? Oletko sinä havainnut, miten työympäristösi vaikuttaa oloosi ja tehokkuuteesi, ja mitä voisit itse tehdä kehittääksesi sitä?

Omiin työpäiviini hengähdystauon tuo läheinen merenranta. Siellä raikas tuuli puhaltaa uusia ideoita mieleeni ja haastavammatkin ongelmat ratkeavat parhaimmillaan kuin itsestään. Jos sinä päädyt aamu- tai iltapäiväkävelylläsi ihailemaan näitä Lauttasaareen kauniita rantamaisemia, niin tule ihmeessä moikkaamaan meitä toimistollemme.

f ln